těsto | ||
---|---|---|
270 | hladká mouka | |
230 | polohrubá mouka | |
70 | rostlinné máslo (Alsan) | |
70 | třtinový cukr | |
20 | vanilkový cukr | |
30 | sušené brusinky | |
20 | lupínky mandlí | |
250 | rostlinné mléko | |
sůl | ||
sušené droždí | ||
1 lžička | strouhaná citrónová kůra | |
na potření | ||
rostlinné mléko | ||
javorový sirup |
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka nasypeme sušené droždí, lžíci cukru a vše spolu zamícháme a necháme zhruba 10 minut odpočívat. Následně si do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěné máslo a kvásek. Vše spolu uhněteme do hladkého těsta. Na závěr do těsta opatrně zamícháme brusinky a nasekané mandle. Těsto přendáme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě.
Po vykynutí těsto znovu uválíme a rozdělíme na 5 kousků. Z každého kousku vyválíme pramen. Spodní část upleteme ze tří pramenů a na to položíme spletené 2 prameny.
Takto připravenou vánočku potřeme rostlinným mlékem, do kterého zamícháme 2 lžíce javorového sirupu. Veganskou vánočku posypeme mandlemi a necháme ještě zhruba 30 minut kynout na plechu. Vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45-50 minut, až je dozlatova.
Pečeme vánočku: Jak na to, aby se opravdu podařila?
Po roce opět přichází čas klidu a pohody. Předchází tomu však obvyklý vánoční shon, nákupy, uklízení a samozřejmě nedílnou součástí Vánoc je i pečení. Cukroví je téměř samozřejmostí, ale na takovou vánočku si troufne jen málokdo. Máte také v paměti ty výtečné pletené copy našich babiček? Úplně se rozplývaly na jazyku. Ty dnešní kupované se jim zdaleka nemůžou rovnat. Pojďte tedy do toho letos s námi, zkusíme si ji upéct doma!
Veganské Vánoce: Bramborový salát a smažená hlíva krok za krokem
I bez masa lze vytvořit vynikající menu na Štědrý večer. Přesvědčte se o tom s naším receptem krok za krokem.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena