Vánoce bez vosích hnízd neboli včelích úlů, to snad u nás ani nejde. Jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví připravíte snadno podle tohoto receptu. Úly se plní lahodným krémem ze žloutků a přiklápějí piškotem.
Hodnocení
4.6
/ 5 (483x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
17x
Ingredience
Těsto
Máslo80 g
Rum4 lžíce
Kakao3 lžíce
Voda2 lžíce
Cukr moučka180 g
Mleté piškoty200 g
Náplň
Máslo100 g
Rum2 lžíce
Žloutek1 ks
Cukr moučka80 g
Kondenzované mléko1 lžíce
Ostatní
Piškoty1 balíček
Cukr moučka
Postup přípravy
Piškoty umeleme. Smícháme je se zbylými surovinami na těsto a vypracujeme hladkou hmotu.
Základ na včelí úly dáme ztuhnout asi na hodinu do lednice.
Potom vyválíme váleček, rozdělíme na stejné dílky, ze kterých tvarujeme kuličky.
Ty vmačkáváme do cukrem vysypaných formiček a vyklepneme.
Z kondenzovaného mléka, cukru, rumu a žloutku vyšleháme krém, kterým naplníme úly a přiklopíme na piškot. Včelí úly skladujeme v chladu.