0.5 l | vlažná voda | |
1 ks | skořice celá | |
1 ks | citron | |
20 g | kyselina citronová | |
1 kg | cukr krystal nebo cukr krupice | |
sirup | ||
---|---|---|
1 kg | jahody očištěné |
Očištěné jahody vložíme do hrnce, ve kterém budeme vařit sirup. Zalijeme vodou a rozmačkáme. Přidáme skořici, šťávu z citronu /asi 3 lžíce/ a citronovou kyselinu. Zahříváme do varu a vaříme asi 5 minut. Potom vypneme a necháme samovolně vykapat šťávu přes husté sítko. Šťávu odměříme a přidáme tolik cukru, kolik je šťávy. Například na 1 litr dáme 1 kg. Opět zahříváme k bodu varu. Jakmile se cukr rozpustí, naplníme horkým jahodovým sirupem sklenice a zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru asi na 10 minut. Po vychladnutí skladujeme v lednici. Pro trvanlivé uchování sterilujeme jahodový sirup při 80 °C po dobu 20 minut. Po vychladnutí uložíme vařený jahodový sirup do sklepa.
Dřeň po vykapání šťávy použijeme k ochucení jogurtu, zakysané smetany nebo z ní uděláme zmrzlinu. Z 1 kg jahod jsem měla necelých 7 menších skleniček sirupu.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Autor:draha
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena