- Omyté, očištěné a vykostěné uzené koleno vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme bobkové listy, ocet, cukr a očištěné stroužky česneku. Vodu přivedeme do varu, snížíme plamen na střední a vaříme doměkka (asi 1,5 - 2 hodiny). Zda je koleno uvařené, se přesvědčíme tak, že do masa píchneme kuchyňskou vidličkou. Pokud vidlička vběhne lehce, koleno je uvařené.
- Uvařené uzené koleno dále vložíme do jenské mísy a podlijeme mastným horkým vývarem. Fajnšmekři mohou přidat i 200 ml piva (podle chuti). Připravené koleno vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci ventilátor. Koleno pečeme asi 50 minut za občasného přelévání výpekem.
- Posledních 5 minut zvýšíme teplotu na 200 °C, aby se kůže na povrchu upekla pěkně dokřupava. Upečené koleno necháme přikryté alobalem odpočinout asi 20 minut, aby se rozložila a ustálila šťáva uvnitř, která potom nevyteče a koleno zůstane šťavnaté.
- Upečené uzené koleno nakrájíme na porce. Vařené pečené uzené koleno podáváme za tepla se šťouchanými brambory a nakládaným domácím kyselým zelím.
Pokud chceme koleno podávat za studena, upečené koleno necháme úplně vychladnout a následně vložíme na několik hodin do chladničky, aby ztuhlo. Koleno potom můžeme nakrájet na tenké plátky. Plátky pečeného uzeného kolena podáváme s čerstvým domácím chlebem, nastrouhaným křenem v sladko-kyselém nálevu, jablečným křenem nebo hořčicí. Vhodným nápojem je dobře vychlazené orosené pivo. Vývar nevyléváme, protože lze použít například na fazolovou, čočkovou či jinou polévku nebo omáčku.