těsto | ||
---|---|---|
140 g | hladká mouka | |
140 g | moučkový cukr | |
140 g | změklé máslo | |
1 ks | vejce | |
150 g | mleté mandle nebo ořechy | |
1 lžička | mletá skořice |
Všechny ingredience dáme do mísy a vypracujeme těsto, které bude trochu lepivé. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice odpočinout, se ztuhlým těstem se bude lépe pracovat. Troubu předehřejeme na 170 °C.
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta tenké válečky a rozkrájíme každý z nich zhruba po pěti centimetrech. Nachystáme si věnečkové formičky, do kterých těsto vtlačujeme tak, aby střed věnečku byl prázdný. Formičky vyplněné těstem poskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Věnečky pečeme asi 8 minut (do zezlátnutí okrajů).
Ve formičce necháme vánoční věnečky vychladnout a poté je opatrným klepnutím o stůl vyklopíme. Středem věnečku můžeme provléknout provázek nebo stužku a zavěsíme na stromeček, případně věnečky podáváme jemně pocukrované na talíři s dalším cukrovím.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena