2 ks | vejce | |
250 g | máslo | |
1 lžíce | rum | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
200 g | tvaroh | |
150 g | cukr moučka | |
0.5 lžičky | skořice mletá | |
1 lžička | citronová kůra | |
500 g | polohrubá mouka | |
100 g | vlašské ořechy | |
1 lžička | pomerančová kůra | |
70 g | mandle (loupané) | |
0.3 lžičky | mletý kardamom | |
40 g | kandovaná citronová kůra | |
60 g | kandovaná višeň | |
100 g | rozinky sultánky | |
100 g | směs sušeného ovoce v rumu | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
máslo na potření | ||
olej na vymazaní | ||
cukr moučka |
Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, skořicí a kardamomem. V míse ušleháme změklé máslo s cukrem do pěny, pak postupně vmícháme vejce, lžíci rumu a tvaroh. Do tvarohového základu přidáme ochucenou mouku a vypracujeme hladké těsto, které rozprostřeme ve tvaru vyšší placky na pomoučněný vál. Pak těsto posypeme sultánkami, nasekanými ořechy a mandlemi, sušeným ovocem, kandovanými višněmi a kandovanou citronovou kůrou. Řádným prohnětením vše zapracujeme do těsta. Formu na biskupský chlebíček potřeme olejem a vyložíme těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 - 180 °C asi 50 - 60 minut. Propečení štoly vyzkoušíme špejlí. Upečenou štolu vyjmeme z formy a ještě teplou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Vychladlou štolu servírujeme ve sváteční dny jako moučník ke kávě či čaji, ale třeba i jen k snídani a podle chuti kdykoliv během dne.
Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty
Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena