Všechny sypké suroviny v míse dobře promícháme a prosejeme přes síto na vál. K sypkým surovinám přidáme plátky změklého másla. Těsto prsty prohněteme, až je krásně pevné a hladké. Vznikne nám bochánek těsta, který zabalíme do potravinářské folie a necháme do druhého dne uležet v lednici.
Na druhý den z těsta odloupáváme kousky a vmačkáme je do formiček. Mohou to být košíčky, figurky apod. Formičky není třeba vymazávat, půjdou i tak dobře vyklopit.
Naplněné formičky poskládáme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C asi na 20 minut.
Ještě horké vánoční pracny z formiček jemným klepnutím vyklopíme.
Vánoční pracny bez cukru podáváme nejen pro lidi s dietním omezením, ale budou chutnat všem jako trochu zdravější druh cukroví.