Vynikající recept na přibližný způsob karlovarských oplatek.
Hodnocení
4.6
/ 5 (33x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Žloutek1-2 ks
Med1 lžíce
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 500 g
Rozpuštěný tuk50 g
Mléko plnotučné5 dl
Podle chuti
Cukr moučka
Podle potřeby
Tuk na vymazání60 g
Postup přípravy
Z hladké mouky, žloutků, tuku, mléka, vanilkového cukru a medu uděláme řidší těsto.
Rozpálíme železnou nebo elektrickou formu na oplatky, vymastíme mašlovačkou a nalijeme 1 lžící těsta. Formu uzavřeme a krátce pečeme. Železa musíme na ohni obrátit.
Hotové vánoční oplatky podebereme nožem a ukládáme na rovnou plochu, aby se nezkřivily. Vánoční oplatky můžeme nechat rovné nebo ještě teplé je zkroutíme, a to např. pomocí rukověti hrubší vařečky.