pyré | ||
---|---|---|
300 g | dýně | |
těsto | ||
2 hrnečky | hladká mouka | |
1 ks | vejce | |
1 ks | žloutek | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
2 lžičky | prášek do pečiva | |
1 lžíce | strouhaná citrónová kůra | |
1 balíček | perníkové koření | |
120 ml | sodovka | |
1 lžička | vanilkový extrakt | |
20 ml | portské víno | |
podle potřeby | ||
5 hrnečků | olej | |
na obalení | ||
2 hrnky | cukr krystal | |
2 lžičky | mletá skořice |
Připravíme si dýňové pyré. Dýni hokkaido vydlabeme, nakrájíme na kousky a dáme péct na půl hodiny do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Po upečení ještě horkou dýni ihned rozmixujeme a jemné pyré necháme zcela vychladnout.
Mouku prosijeme s práškem do pečiva a s kořením, přidáme pyré, cukr, vejce, žloutek, citrusovou kůru a vanilku. Promícháme, přidáme portské víno a sodovku a vypracujeme hustší těsto. V širokém kastrolu nebo ve vyšší pánvi rozehřejeme olej na 175 – 190 stupňů. Těsto nabíráme širokou lžící a vkládáme opatrně do rozpáleného oleje. Koblížky smažíme z obou stran dozlatova.
Usmažené vánoční dýňové koblížky s portským vínem necháme okapat na papírové utěrce a pak ještě teplé obalujeme v moučkovém nebo krystalovém cukru smíchaném se skořicí.
Jak mlsají na Vánoce ve světě?
V Čechách připravujeme vánočky nebo linecké cukroví. Na jakých pochoutkách si na Vánoce nejčastěji pochutnávají v Holandsku, Portugalsku nebo Rumunsku?
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena