těsto | ||
---|---|---|
300-350 g | dýně Hokaido | |
500 g | hladká mouka | |
150 ml | mléko | |
100 g | cukr | |
100 g | máslo | |
1 balíček | sušené droždí | |
1 ks | vejce | |
1 špetka | sůl | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
na obalení | ||
200 g | cukr krystal | |
3 lžíce | skořice | |
podle potřeby | ||
200 ml | olej |
Dýni nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce s vodou a vaříme do změknutí. Poté slijeme vodu a dýni rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši. Z mléka, mouky, cukru a sušeného droždí necháme vzejít kvásek. Do větší mísy dáme rozehřáté máslo, mléko, cukr, vejce a kvásek, přidáme dýňové pyré a vše dobře promícháme. Postupně přidáme mouku, špetku soli, muškátový oříšek a pečlivě vypracujeme hladké těsto, které necháme na hladkém místě pod utěrkou vykynout. Z těsta odebíráme po lžících a opatrně vkládáme do větší vrstvy rozpáleného oleje. Opékáme z obou stran a poté vyndaváme na ubrousek. Bochánky za tepla obalujeme ve směsi krystalového cukru smíchaného se skořicí. Vánoční dýňové bochánky se skořicí můžeme podávat za tepla i za studena, nejlépe se sklenkou portského vína.
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Vánoční přípravy krok za krokem
Nastává nádherný čas Vánoc a tradičních pochutin. Vánoce ale nejsou jen o štědrovečerní večeři. Co všechno můžete nachystat pro rodinu a hosty na slavnostně prostřený stůl?
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena