1 špetka | sůl | |
3 ks | vejce | |
300 ml | mléko | |
5 ks | jablko | |
1 ks | vánočka | |
3 lžičky | skořice mletá | |
1 ks | vanilkový cukr | |
250 g | tvaroh ve vaničce | |
250 g | tvaroh v alobalu | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
podle potřeby | ||
máslo |
Nejprve si připravíme tvarohovou náplň. Ve větší misce smícháme oba tvarohy a osladíme podle chuti. Do dvou větších misek oddělíme vejce na žloutky a bílky. Do máslem vymazaného pekáče naskládáme na tenčí plátky nakrájenou cca polovinu vánočky. Lžící potřeme plátky vánočky menší částí směsi rozmíchaných žloutků s mlékem. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenká čtvrtkolečka. Naskládáme ve vyšší vrstvě do pekáče, kde jsme plátky vánočky potřeli polovinou tvarohové náplně. Jablka posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a zatřeme zbylou tvarohovou náplní. Zaskládáme druhou polovinou vánočky nakrájenou na plátky a zalijeme zbylými žloutky s mlékem. Nahoru ještě nakrájíme tenké plátky másla. Vánočkovou žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 30 minut. Zatímco je žemlovka v troubě, ušleháme bílky s 3 lžícemi krystalového cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Po 30 minutách pečení vyjmeme žemlovku na chvíli z trouby, zavřeme dvířka, aby se v troubě stále udržovala vyšší teplota. Sníh natřeme na žemlovku, lžičkou či vidličkou můžeme ozdobit povrch a vložíme zpět do trouby. Žemlovku pečeme dozlatova, nebude to trvat déle než 10 minut. Necháme lehce vychladnout a podáváme například jako sladký oběd či večeři.
Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
Recept na buchtičky s krémem krok za krokem
Česká klasika, sladký hlavní chod, který mají v oblibě nejen děti. V hlavní roli kynuté buchtičky a vanilkový krém, obojí si připravíme krok za krokem.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena