Recept na tradiční české vánoční cukroví. Vanilkové rohlíčky pečeme jako první ze všech druhů cukroví, aby stihly proležet.
Hodnocení
4.5
/ 5 (551x)
Chutnalo
14x
Ingredience
špetka
skořice
1 ks
žloutek
60 g
cukr moučka
180 g
hladká mouka
140 g
máslo ( nebo tuk )
60 g
vlašské ořechy mleté
moučkový a vanilkový cukr
Postup přípravy
Máslo pokrájíme a při pokojové teplotě ho promícháme s moučkovým cukrem a se žloutkem.
Přidáme mleté ořechy, lžičku vanilinového cukru, špetku mleté skořice, prosátou mouku a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme odležet přikryté asi hodinu v ledničce.
Z těsta odkrajujeme kousky, které vyválíme na dlouhé válečky, ze kterých ukrajujeme stejně dlouhé dílky. Na mírně pomoučeném válu z nich tvarujeme rohlíčky.
Přeneseme na vymaštěný plech a pečeme v horké troubě do mírného zrůžovění.
Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru a necháme vychladnout.
Nejlepší rohlíčky jsou asi 14 dní uleželé ve studené místnosti. V tomto případě platí - čím starší, tím lepší.