těsto | ||
---|---|---|
140 g | máslo | |
1 lžíce | rum | |
2 lžíce | kakao | |
2 ks | žloutek | |
70 g | cukr krystal | |
1 lžička | skořice mletá | |
100 g | hladká mouka | |
100 g | lískové oříšky | |
na ozdobu | ||
marmeláda | ||
krém | ||
250 g | mascarpone | |
200 g | bílá čokoláda | |
200 ml | smetana ke šlehání |
V míse smícháme nejprve sypké suroviny na těsto, tedy rozmixované lískové ořechy, mouku, kakao, cukr a skořici. Nakrájíme studené máslo, přidáme žloutky, lžíci rumu a prsty tvoříme nejprve drobenku, poté spojíme v těsto. Těsto přemístíme do koláčové formy a vytvoříme dno koláče, včetně vyšších okrajů. Vidličkou propicháme dno a dáme do lednice na 20 minut a rozehřejeme troubu na 175 °C. Mezitím si nejlépe ve vodní lázni rozehřejeme 100 ml smetany, rozpustíme v ní kvalitnější bílou čokoládu. Odstavíme, rozmícháme do hladka a necháme vychladnout. Korpus na koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 10 minut, nenechávat péct příliš dlouho, aby nezhořkl. Poté nechat dojit jen volně na lince ve formě do vychladnutí. Na krém si vyšleháme zbytek šlehačky, mascarpone a předpřipravenou směs rozpuštěné bílé čokolády ve smetaně. Vše vychlazeno z lednice. Nešlehat zbytečně příliš dlouho, aby se nepřešlehalo mascarpone. Ochutnáme, podle chuti můžeme přisladit moučkovým cukrem, ale čokoláda by měla krém dostatečně osladit. Krém rozprostřeme na vychladlý korpus a zarovnáme. Řidší marmeládu (může být i rozvar například z mražených malin, zahuštěný škrobem a propasírovaný) si dáme do silnějšího igelitového pytlíku či zdobícího pera a tvoříme puntíky na povrchu koláče. Nakonec je párátkem či špejlí projedeme, jako bychom chtěli každou tečku rozpůlit a vznikne srdíčko. Valentýnský koláč dáme vychladit do lednice a poté podáváme nakrájený na klínky ke kávě.
Valentýnské pečení: Čokoládový dort s granátovým jablkem krok za krokem
Překvapte na Valentýna svou polovičku a upečte tento výborný čokoládový dort. Krok za krokem to hravě zvládnete.
Videorecept: Valentýnský dort podle Anny
Užijte si letošního Valentýna zdravěji, plného barev a chutí ovoce!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena