těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
4 ks | vejce | |
150 g | máslo | |
100 ml | mléko | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
190 g | cukr krupice | |
280 g | polohrubá mouka | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
1 lžička | vanilkový extrakt | |
těsto 1 | ||
1 špetka | sůl | |
4 ks | vejce | |
150 g | máslo | |
100 ml | mléko | |
0.5 balení | kypřicí prášek do pečiva | |
190 g | cukr krupice | |
280 g | polohrubá mouka | |
1 balení | potravinářské barvivo | |
na ozdobu | ||
100 g | maliny | |
150 g | čokoládová poleva |
Nejprve zapneme troubu na 170 °C a připravíme si červené těsto. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, opět zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Do směsi přidáváme také potravinářské barvivo, až do požadované sytosti zabarvení. Nakonec po částech vmícháme ušlehaný sníh. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy, zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 170 °C cca 30 až 40 minut. Propečenost těsta ověříme zapíchnutím špejle do moučníku. Pokud ji vytáhneme bez ulpívajícího těsta, vyndáme moučník z trouby. Necháme 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku. Po vychladnutí nakrájíme na plátky, zhruba o šířce vykrajovátka ve tvaru srdíčka, kterým z každého plátku získáme jedno srdíčko. Tip: Odkroje nevyhazujte, vytvořte si z nich například skvělý cheesecake do skleničky. Zapneme troubu na 170 °C a připravíme si druhé těsto. Opět vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha, v jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mléko, zašleháme a poté postupně zašleháme i mouku smíchanou s kypřícím práškem. Již však nepřidáváme žádné barvivo, necháme těsto takto v základu, případně můžeme ozvláštnit lžící citronové šťávy a lžičkou vanilkového extraktu. Nakonec vmícháme po lžicích sníh, čímž těsto částečně zřídne a nabude na objemu. Čtvrtinu těsta naneseme na dno vymazané a vysypané formy na chlebíček a také na nejkratší strany. Vykrájená srdíčka naskládáme těsně za sebe. Jakmile máme všechna srdíčka naskládána za sebou, zalijeme je zbytkem těsta. Těsto zarovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 - 40 minut. Dozlatova upečené těsto necháme opět 5 minut ve formě na sporáku, poté vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce či dřevěném prkénku. Nakonec valentýnský chlebíček umístíme na tác určený k servírování. Hotový valentýnský chlebíček ještě můžeme dozdobit čokoládovou polevou, také sušeným či čerstvým ovocem. Krájíme na plátky a podáváme ke kávě či čaji.
Videorecept: Valentýnský dort podle Anny
Užijte si letošního Valentýna zdravěji, plného barev a chutí ovoce!
Hravé valentýnské pečení: Nápadité recepty pro zamilované
Letošní svátek zamilovaných se blíží, a tak jistě přemýšlíte, čím udělat radost svým nejbližším. A protože láska prochází žaludkem, jednou z variant je připravit pro druhou polovičku, maminku nebo kohokoli máme rádi, něco k snědku. Přinášíme vám pár zajímavých receptů, které potěší, překvapí a hlavně - budou chutnat.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena