Nejprve si připravíme masové válečky nebo kuličky. Mleté maso důkladně promícháme se strouhankou, nadrobno nasekanou petrželkou, parmazánem, prolisovaným česnekem, vejcem, solí a pepřem. Z této masové směsi tvoříme válečky nebo kuličky, které na oleji osmahneme ze všech stran dozlatova. Připravíme si omáčku. Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do vroucí vody a poté oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek taktéž. V hlubším hrnci rozehřejeme na středním stupni olivový olej, přidáme cibuli a za stálého míchání ji smažíme cca 4 - 5 minut. Přidáme česnek a necháme krátce rozvonět. Přilijeme vývar, případně jen vodu, vsypeme rajčata, přidáme sůl, pepř, oregano, bazalku, tymián a polovinu množství cukru. Směs na rajčatovou omáčku vaříme cca 30 minut za občasného promíchání (bez pokličky) a v polovině vařeni přidáme masové válečky. Nakonec rajčatovou omáčku (maso vyjmeme) lehce rozmixujeme ponorným mixerem. Podle potřeby ještě dochutíme a dosladíme, vrátíme zpět masové válečky (kuličky) a máme hotovo. Válečky z mletého masa v rajčatové omáčce podáváme s rýží, těstovinami nebo knedlíkem.
Rajče - zelenina plná vitamínů
Rajče jedlé (lilek rajče) je jednoletá trvalka bylinného charakteru. Rajče patří do čeledi lilkovitých a pochází z Peru či Ekvádoru, odkud se po objevení Ameriky dostalo i do Evropy. Jeho plodem je bobule - rajské jablko (rajčátko).
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena