6 ks | vejce | |
200 ml | majonéza | |
200 g | ředkvičky | |
1-2 lžíce | olivový olej | |
150 ml | zakysaná smetana | |
1 hrst | jarní cibulka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvá petrželka | ||
mletá sladká paprika | ||
mletý černý pepř | ||
sušený česnek | ||
čerstvá pažitka | ||
podle potřeby | ||
ledový salát |
Ředkvičky očistíme a podle velikosti nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky. Pak je promícháme s červenou mletou paprikou, solí, sušeným česnekem, černým mletým pepřem a olivovým olejem. Takto ochucené ředkvičky rozložíme na plech a v předehřáté troubě na 200 °C necháme péci asi 10 - 13 minut do poloměkka.
Vejce uvaříme natvrdo, pak je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Zakysanou smetanu promícháme s majonézou a jemně nakrájenou cibulkou, vše ochutíme nasekanou petrželkou, pažitkou, solí a pepřem a necháme v chladu odležet. V míse promícháme nakrájená vařená vajíčka s ochucenou majonézou a vychladlými pečenými ředkvičkami a podle potřeby osolíme a opepříme.
Vajíčkový salát s pečenými ředkvičkami servírujeme na listech ledového salátu, zdobíme sekanou pažitkou a petrželkou a podáváme s opečenými toasty nebo jiným oblíbeným pečivem.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Co se zbylými vajíčky po Velikonocích?
Po Velikonocích se můžeme ocitnout v situaci, kdy bude třeba co nejdříve využít zbylá či vykoledovaná vajíčka. Stává se to běžně hlavně na vesnicích, kde je dosud zvykem obejít celou ves, domů pak přinést pořádně napěchovaný košík. Jak ale celou tu nadílku zpracovat a sníst dřív, než se stihne zkazit? Pokud máte obavy, že rodina už nebude z dalších vajec na talíři nadšená, inspirujte se. Využijte velikonoční vajíčka v pokrmech, které vám i vašim blízkým určitě zachutnají.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena