6 ks | vejce L | |
100 g | krémový sýr žervé | |
1 konzerva | sardinky | |
1 ks | cibule šalotka | |
80 ml | zakysaná smetana (16%) | |
60 ml | hustá majonéza | |
1 ks | větší kyselá okurka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř |
Vejce uvařená natvrdo rozkrojíme na poloviny, žloutky vyjmeme a bílky nasekáme na drobné kousky. Oloupanou šalotku nakrájíme najemno a sardinky necháme okapat. Okapané kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky.
Do mísy vložíme uvařené žloutky, které osolíme, rozmělníme vidličkou a přidáme sardinky, žervé, majonézu a zakysanou smetanu. Ze směsi šlehačem připravíme hladký krém, do kterého zapracujeme šalotku, kyselou okurku a bílky. Pomazánku osolíme, opepříme, důkladně promícháme a necháme v chladu 2 hodiny odležet.
Vajíčkovou pmazánku se sardinkou mažeme na plátky pečiva, ozdobíme kouskem rajčete, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme jako chuťovku nebo svačinu.
Recept na vejce natvrdo krok za krokem
Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.
Znáte všechny způsoby vaření a přípravy vajec?
Vajíčka patří díky své vysoké nutriční hodnotě k nejvýživnějším potravinám a byla by chyba je z jídelníčku vyřazovat. Vejce obsahují vitamíny, lehce stravitelné bílkoviny, nerostné soli, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru a chlor. Samozřejmě je tu také obávaný cholesterol, obsažený ve značné míře ve vaječném žloutku. Výzkum však ukázal, že to s tímto „špatným cholesterolem“ nebude tak horké a odborníci dnes vejce spíše doporučují.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena