Vejce uvaříme natvrdo. Ocet smícháme s vodou, trochou pepře a soli a dáme jej pomalu ohřívat. Zeleninu scedíme. Okurky a šunku nakrájíme na kostičky.
Želatinu necháme nabobtnat v troše vody, přidáme ji do zahřátého octového roztoku a necháme za stálého míchání rozpustit, přičemž ji nevaříme. Pak ji necháme trochu vychladit.
Uvařená vejce zchladíme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a smícháme s nakrájenou sterilovanou zeleninou bez nálevu, okurkami a šunkou. Vše vmícháme do zchladlého želatinového roztoku, přidáme majonézu a směs lehce promícháme. Naplníme jí větší formu a necháme ztuhnout, samozřejmě lze použít i menší formičky a připravit tak rovnou jednotlivé porce.
Ztuhlou vaječnou tlačenku podáváme s pečivem.
Foto: Shutterstock.com