6 ks | vejce | |
1 lžíce | smetana | |
1 balíček | mozzarella | |
1 hrst | čerstvá pažitka | |
1 šálek | vařená tarhoňa | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Tarhoňu uvaříme v zeleninovém nebo kuřecím vývaru podle návodu na obalu a necháme okapat. Syrová vejce rozklepneme do misky, osolíme, opepříme a lehce vidličkou prošleháme se smetanou. Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky. Očištěnou čerstvou pažitku nasekáme nadrobno. Na velkou zahřátou pánev vytřenou olejem nalijeme asi 2/3 rozšlehaných vajec a při mírné teplotě necháme vejce odspodu ztuhnout. Pak do středu rozprostřeme okapanou tarhoňu, kterou poklademe sýrem, vše posypeme nasekanou pažitkou a po okrajích dolijeme zbývající rozšlehaná vejce. Pak pánev zakryjeme, případně vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pozvolna vše asi 8 - 10 minut zapékáme. Vaječnou omeletu s tarhoňou a sýrem rozkrojíme na polovinu, přesuneme na talíře a podáváme se zeleninovým salátem jako hlavní chod.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Zůstalo vám hodně vajec? Šup s nimi do pomazánky, salátu i tlačenky
Vykoledovaná vajíčka se dají zpracovat na mnoho způsobů. Každý má rád vejce jinak, proto jsme v redakci vybrali ty nejzajímavější a opravdu různorodé recepty našich čtenářů. Třeba najdete svého favorita a užijete vajíčka z Velikonoc na jedničku.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena