3 lžičky | olej | |
3 ks | vejce | |
1 lžíce | smetana | |
0.5 ks | šalotka | |
1 lžíce | čerstvá pažitka | |
3 ks | bílý chřest | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Stonky chřestu očistíme tak, že spodní dřevnaté části odřízneme. Vláknitou část chřestu škrabkou důkladně oloupeme a pak stonky nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 1,5 cm. Oloupanou šalotku (banánky) nakrájíme na jemná kolečka. Vejce rozšleháme v misce se smetanou a ochutíme solí a pepřem. Na pánvi v rozehřátém oleji zvolna restujeme šalotku a špalíčky chřestu 3 - 5 minut. Chřest musí být tak akorát na skus, nikoliv syrový nebo rozvařený. Pak přilijeme rozšlehaná vejce a omeletu necháme za občasného naklápění pánve ze strany na stranu zatáhnout. Před dokončením omeletu posypeme nasekanou pažitkou, přehneme na polovinu, přesuneme na talíř a ihned podáváme. Vaječnou omeletu s bílým chřestem můžeme podávát jako vydatnou snídani s pečivem, ale s vařeným bramborem také jako hlavní chod.
Umíte správně připravit vajíčka? Pozor na základní chyby!
Vaječné recepty jsou rychlé a vděčné - pochutná si na nich celá rodina od snídaně až po večeři. Pojďme se společně podívat na základní přípravu vajec natvrdo, na hniličku a vejce pošírované, které jsou součástí mnoha dalších pokrmů.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena