Osušený filet lososa namočíme na 15 minut do tmavého třtinového rumu kůží nahoru (stačí na dně misky 0,5 cm). Poté filet opláchneme vodou a osušíme papírovou utěrkou. Z misky vylijeme rum a vytřeme ji do sucha.
Třetinu marinády (sůl, cukr, pepř) vsypeme na dno misky a vložíme na ní lososa kůží dolů. Zbytek směsi nasypeme na filet a jemně vklepeme do masa. Mísu přikryjeme potravinářskou folií a necháme 4 hod marinovat v lednici.
Udící lupínky předem namočíme na 1 hodinu do vody, poté scedíme, necháme okapat a připravíme gril na nepřímé grilování.
Lososa marinovaného v rumu po 4 hodinách vyjmeme ze směsi, opláchneme vodou a osušíme papírovou utěrkou. Filet umístíme doprostřed grilovacího roštu nad hliníkovou misku a na rozžhavené uhlí nebo brikety vhodíme okapané lupínky. Lososa grilujeme nepřímou metodou při 200 °C cca 30 - 40 minut. Maso by mělo být na stisk prstem pevné a jednotlivé svaly by se měly od sebe oddělovat.
Uzený losos na grilu marinovaný v rumu chutná výtečně a jistě jím nadchnete i své hosty.