Fazole necháme namočené přes noc. Uzené maso uvaříme doměkka. Namočené fazole uvaříme ve vývaru z uzeného masa, který jsme okořenili 1 cibuli a stroužky česneku v celku, několika kuličkami pepře a bobkovými listy. Nakonec k fazolím přidáme celer rozkrojený na čtvrtky a uvaříme doměkka. Mezitím uvaříme vejce natvrdo.
Druhou cibuli s kyselými okurkami nakrájíme nadrobno. Uvařené fazole necháme okapat. Uvařený celer a vejce nakrájíme na kostičky. Promícháme fazole, cibuli, celer, okurky a vejce. Osolíme a vmícháme podle chuti hořčici, okyselíme, přisladíme, opepříme a promícháme se 2 lžícemi oleje. Hotový salát uložíme vychladit do ledničky.
Nyní začneme připravovat omáčku. Očištěný angrešt podusíme s trochou vody na másle doměkka a prolisujeme. Angrešt může být i nezralý, lze použít i kompot či zavařenina. K prolisovanému angreštu přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky a žloutky. Přidáme víno, přisolíme, dorovnáme chuť cukrem nebo citronovou šťávou a povaříme.
Uzené s fazolovým salátem a angreštovou omáčkou podáváme jako chutný a vydatný hlavní chod. Uzené maso servírujeme velmi horké s teplou omáčkou a k tomu přidáme dobře vychlazený fazolový salát. Jako příloha se hodí pečivo nebo ještě lépe
tvarohový koláč s koprem.