sůl | ||
200 g | máslo | |
2 ks | cibule | |
1 ks | bobkový list | |
3 kuličky | nové koření | |
6 kuliček | celý černý pepř | |
1 ks | vepřové uzené koleno | |
příloha | ||
---|---|---|
1 lžička | kmín | |
2 lžíce | cukr krupice | |
1 balíček | kysané zelí | |
1 ks | houskový knedlík |
Vepřové uzené koleno vaříme 40 minut v tlakovém hrnci společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením v mírně osolené vodě. K zelí přidáme kmín a cukr, zalijeme vodou a vaříme 15 minut. Hotový houskový knedlík, klidně zakoupený v obchodě, nakrájíme na plátky a nad párou ohříváme asi 10 minut. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dozlatova usmažíme na másle. Uvařené uzené koleno vyjmeme z vývaru a naporcujeme. Přidáme na talíř k uvařeným knedlíkům. Knedlíky polijeme máslem s usmaženou cibulkou. Uzené koleno s knedlíky a se zelím zapíjíme chlazeným pivem. Vývar z masa nevyléváme, můžeme z něj připravit výbornou uzenou polévku.
Nakládání a solení masa před vyuzením
Na procházkách vás už možná leckde pošimrala v nose nezaměnitelná vůně. Jak by ne, podzim je tu, a tak konečně nastal čas roztopit udírnu. Vždyť není nad voňavé uzené, zvlášť po náročné podzimní údržbě zahrady. Uzení patří k nejstarším způsobům konzervace masa, provádí se teplým nebo studeným kouřem. Po této tepelné úpravě a zároveň efektivní konzervaci, kdy je maso trvanlivější, získává specifickou a nezaměnitelnou chuť, barvu i vůni.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena