2 lžíce | máslo | |
2 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
0.5 lžičky | kmín | |
0.3 ks | celer | |
1 ks | mrkev | |
0.5 ks | petržel | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
2 lžíce | hladká mouka | |
500 g | kyselé zelí | |
150 ml | smetana na vaření | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
300 g | uzená krkovice v celku | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl |
Uzené maso omyjeme, vložíme do studené vody, přidáme cibuli a koření (celý černý pepř, nové koření a bobkový list) a spolu s očištěnou mrkví, petrželí a celerem zvolna uvaříme doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme na drobné kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené a kmínem ochucené vodě uvaříme doměkka. Kysané zelí vymačkáme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme najemno. Z másla, cibulky a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, ke které přidáme nakrájené kysané zelí a kmín, vše krátce orestujeme, zalijeme uzeným vývarem a vaříme asi 30 minut. Pak do polévky přidáme nakrájené uzené maso a uvařené brambory. Polévku prohřejeme, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a cukrem. Uzenou polévku se zelím a bramborem rozdělíme na porce a podáváme s tyrolskými žemlovými knedlíčky jako hlavní chod.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena