2 ks | uzená kuřecí stehna | |
300 g | cibule | |
1 ks | bílá paprika | |
1.5 lžíce | hladká mouka | |
2 lžíce | mletá sladká paprika | |
450-500 ml | voda nebo zeleninový vývar | |
1 ks | bobkový list | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
sůl | ||
podle chuti | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
mleté chilli koření |
Větší bílou papriku očistíme, zbavíme jadřince a nakrájíme na drobné kostičky. Několik kousků odložíme stranou na ozdobu. Oloupanou cibuli nasekáme nahrubo a orestujeme na oleji dozlatova. Poté přidáme papriku, vše krátce zprudka orestujeme a zaprášíme moukou a mletou sladkou paprikou. Jakmile mouka s mletou paprikou vzkypí, přilijeme za stálého míchání studený vývar, nebo vodu.
Do takto připraveného základu vložíme uzená stehna, přidáme bobkový list a na mírném teple, zakryté, dusíme asi 30 až 40 minut doměkka. Potom stehna vyjmeme a uchováme na teple. Z omáčky odstraníme bobkový list a ponorným mixerem ji rozmělníme dohladka a podle chuti přisolíme, opepříme, případně přidáme i chilli.
Dušená uzená kuřecí stehna rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, ozdobíme kousky papriky a podáváme. Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory, ale výborné jsou i těstoviny.
Nakládání a solení masa před vyuzením
Na procházkách vás už možná leckde pošimrala v nose nezaměnitelná vůně. Jak by ne, podzim je tu, a tak konečně nastal čas roztopit udírnu. Vždyť není nad voňavé uzené, zvlášť po náročné podzimní údržbě zahrady. Uzení patří k nejstarším způsobům konzervace masa, provádí se teplým nebo studeným kouřem. Po této tepelné úpravě a zároveň efektivní konzervaci, kdy je maso trvanlivější, získává specifickou a nezaměnitelnou chuť, barvu i vůni.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena