těsto | ||
---|---|---|
0.5 lžičky | sůl | |
100 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
110 ml | mléko | |
2 lžíce | cukr krystal | |
1 lžička | skořice mletá | |
300 g | hladká mouka | |
1 lžička | citronová kůra | |
20 g | čerstvé droždí | |
náplň | ||
95 g | máslo | |
35 g | kakao | |
85 g | čokoláda | |
145 g | cukr krystal | |
100 g | lískové oříšky | |
na potření | ||
2 lžíce | máslo | |
2 lžíce | med |
Nejprve si připravíme kvásek, tedy do lehce ohřátého mléka (cca 40 °C) nadrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 10 minut odpočívat. Pokud se rozhodneme použít sušené droždí, tuto přípravu vynecháme a začneme až následujícím krokem. Do mísy si odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí (nebo nasypeme sušené droždí s cukrem), nasypeme zbytek cukru a začneme míchat. Přidáme žloutky a změklé máslo. Máslo by mělo být nejlépe pokojové teploty, pokud si zapomeneme vyndat máslo cca hodinu předem, můžeme ho nechat na pár vteřin nechat lehce povolit v mikrovlnce nebo nastrouhat na struhadle. Všechny ingredience vymísíme v hladké těsto, pokud máme k dispozici kuchyňského robota či domácí pekárnu, usnadníme si tím práci. Těsto lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Pokud těsto připravujeme v domácí pekárně, necháme těsto vykynout v ní na program "kynutá těsta". Mezitím si nasekáme lískové ořechy (případně jiné oblíbené ořechy, například pekany) a také si připravíme náplň, aby vychladla, než vykyne těsto. Připravíme si tedy máslo, čokoládu, cukr a kakao. V rendlíku nebo vodní lázni rozpustíme máslo, vypneme sporák a přidáme cukr. Necháme rozpustit, následně odstavíme z plotny, přisypeme čokoládu a též necháme rozpustit. Nakonec vmícháme kakao. Rendlík necháme odstaven, aby náplň alespoň částečně vychladla. Vykynuté těsto po hodině odkryjeme, mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Přemístíme ho z misky na moukou posypaný vál. Těsto vyválíme na tenkou placku, snažíme se o obdélníkový tvar. Pomocí stěrky natřeme na těsto vychladlou náplň po celé ploše, téměř až do okrajů. Také posypeme nasekanými oříšky, malou část si necháme na posypání shora. Na delší straně začneme rolovat co nejtenčí roládu, snažíme se utahovat, aby vznikl dlouhý a pevně smotaný váleček. Ostrým nožem nyní váleček rozřízneme podélně napůl. Vzniklé dva prameny obmotáváme kolem sebe (jako provaz). Připravíme si formu na chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem. Pokud necháme přesahy, bude se nám upečená babka lépe vytahovat z formy. Vzniklý zamotaný tvar přemístíme do chlebíčkové formy, případně jej lehce srazíme dlaněmi, aby se do formy vešel. Shora posypeme zbytkem nasekaných lískových ořechů a necháme ještě cca půl hodiny dokynout. Zapneme troubu na 175 °C. Mezitím si v mikrovlnce rozpustíme máslo a poté smícháme s medem. Vykynutou babku pečeme ve vyhřáté troubě cca 175 °C zhruba 35 minut. Pokud nám trouba hodně připéká shora, přikryjeme po zezlátnutí babku alobalem, aby se nepřipalovala do konce doby pečení. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem. Po cca 5 minutách vytáhneme babku pomocí přesahujícího pečícího papíru ven z formy na připravenou mřížku a následně pečící papír odstraníme. Babku necháme takto vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlepší je ještě lehce vlažná.
Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem
Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena