1 lžička | olivový olej | |
0.5 ks | okurka salátová | |
1 kelímek | smetanový bílý jogurt | |
podle chuti | ||
---|---|---|
2 stroužky | česnek | |
sůl | ||
1 lžíce | citronová šťáva | |
2 lžíce | kopr sekaný |
1. Okurku omyjeme a nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou okurku dáme do cedníku a důkladně z ní vymačkáme vodu. Česnek očistíme a prolisujeme. Čerstvý kopr opereme, osušíme, nasekáme a odebereme požadované množství.
2. Vymačkanou okurku smícháme s jogurtem a ochutíme česnekem, koprem, olivovým olejem, citronovou šťávou a solí.
3. Takto připravené tzatziki necháme dobře vychladit a podáváme jako velmi osvěžující přílohu (salát) ke grilovaným pokrmům.
Kdy mohou být okurky jedovaté? A jak předejít jejich hořknutí?
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
Vášeň pro okurky: Jak na ty nejlepší nakladačky a kvašáky?
Okurky, tak vděčná zelenina, kterou stojí za to si uchovat díky nakládání a zavařování. I když s okurkovou vášní teprve začínáte, okurky zavařujete podle osvědčeného rodinného receptu, případně zkoušíte stále nové postupy a ingredience, mohou se vám hodit naše recepty, z nichž si zaručeně vyberete.
Autor:Helled
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena