Bezvadný a téměř bezpracný moučník pro nečekané návštěvy.
Hodnocení
4.0
/ 5 (10x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Na potření
Vejce1 ks
Smetana ke šlehání2-3 lžíce
Náplň 1
Rum
Rozinky4 lžíce
Tvaroh1 ks
Náplň 2
Povidla3 lžíce
Smetana ke šlehání5-6 lžiček
Vlašské ořechy100 g
Sušená povidla1 hrst
Těsto
Listové těsto1 ks
Postup přípravy
Nejraději používám koupené již vyválené listové těsto. To jen opatrně rozbalíme. Vejce si v kelímku rozmícháme vajíčko se smetanou.
Tvaroh smícháme se smetanou a rozinkami namočenými v rumu. Můžeme přidat i trochu rumu do náplně. Sušené švestky spaříme a rozpůlíme. Ořechy nasekáme.
Připravený plát listového těsta potřeme po okrajích smetanovým vejcem. Asi do jedné třetiny podélně rozetřeme tvarohovou náplň a přeložíme ji okrajem těsta. Hned u přeloženého těsta potřeme plát povidly a posypeme švestkami a ořechy. Plát převineme z druhé strany a sbalíme závin. Závin lehce posypeme novým kořením.
Tvarohový závin se švestkami vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut. Upečený tvarohový závin potřeme vejcem a necháme vychladit.
Tvarohový závin se švestkami nakrájíme a můžeme servírovat.
se mi moc líbí. Ale mám tu zavařené vlastní švestky, jen tak "na sucho", tak doufám, že nebude vadit, když je použiju místo sušených. Každopádně vyzkouším, Díky za bezva nápad.
Šárka Z
Opětovně mňamka
Moc dobré to musí být. Uložim si receptík do mé kuchařky. Jen peč dál dobrůtky.
phateks
náplň 1
Domnívám se, že smetana ke šlehání 5-6 lžiček patří místo do náplně 2 do náplně 1.
Jinak recept je velmi zajímavý a určitě mooc dobrý.