250 g | třešně | |
těsto | ||
---|---|---|
80 g | cukr | |
2 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
5 lžic | mléko | |
250 g | tvaroh | |
180 g | hrubá mouka | |
na ozdobu | ||
cukr moučka | ||
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání |
Třešně zbavíme stopek, omyjeme a osušíme. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Hrubou mouku prosejeme a zvlhčíme mlékem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem a změklým máslem utřeme do pěny. Postupně přidáváme tvaroh a zvlhčenou mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe třešněmi. Pečeme pozvolna asi 40 - 50 minut ve středně teplé troubě. Vychladlý koláč vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme k čaji nebo kávě.
Bohatý červen: Dozrávající jahody a třešně v oblíbených receptech
První letní měsíc, červen, je specifický dozráváním prvního ovoce. Konečně se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na oblíbené samosběry a začínáme ovocné plody zavařovat a připravovat domácí marmelády. Období ovocných koláčů a plněných knedlíků právě začalo, oprášíme vám ty nejlepší recepty, které se vyplatí uložit do kuchařky mezi oblíbené.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena