3 ks | vejce | |
250 g | máslo | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
220 g | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
250 g | polohrubá mouka | |
250 g | měkký tvaroh | |
1 lžička | pomerančová kůra | |
poleva | ||
---|---|---|
olej | ||
čokoláda na vaření | ||
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy | ||
strouhanka na vysypání |
Máslo necháme rozpustit v kastrolku a trochu vychladnout. Do mísy vsypeme cukr, vanilkový cukr a společně s tvarohem vyšleháme. Poté přidáme vejce a znovu prošleháme. Přilijeme vlažné máslo, opět prošleháme a nakonec přisypeme odváženou polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva. Podle chuti můžeme do těsta přidat také lžičku citronové nebo pomerančové kůry. Vznikne nám hladké a hutné tvarohové těsto.
Formu na beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Hlubší formu naplníme po okraj, přiklopíme druhou formou a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Beránka pečeme podle velikosti 35 - 45 minut. Toto množství vyjde na 2 malé nebo jednoho velkého beránka.
V misce necháme rozpustit čokoládu na vaření (ve vodní lázni nebo v mikrovlnce) a přilijeme do ní trochu rostlinného oleje (2 - 3 lžíce). Dobře promícháme. Beránka vyklopíme z formy, necháme vychladnout a postavíme na mřížku. Polijeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.
Velikonočního beránka poté podle fantazie zdobíme - mašličkou, mandličkami, bílou polevou apod.
Videorecept: Velikonoční beránek podle Anny
O Velikonocích prostě beránek nesmí chybět. Zkuste tohoto bezlepkového, plného oříšků a rozinek!
Jednoduchý recept na velikonočního beránka krok za krokem
Beránek k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. S pečením vám pomůžeme krok za krokem. Tenhle je biskupský s kandovaným ovocem a čokoládou.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena