těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
125 g | máslo | |
2 lžíce | rum | |
2 ks | žloutek | |
1 hrst | rozinky | |
1 ks | citron | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
480 g | hladká mouka | |
1 balíček | kypřicí prášek | |
125 g | třtinový cukr | |
250 g | tvaroh v alobalu | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
poleva | ||
2 lžíce | máslo | |
2 lžíce | med | |
na ozdobu | ||
1 hrst | lupínky mandlí |
V míse utřeme máslo s cukrem, přidáme tvaroh z alobalu, citronovou kůru, žloutky, rum, vanilkový cukr (nebo přírodní extrakt), špetku soli a promícháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem (nebo vinným kamenem) a rozinky předem spařené (bez vody), ještě lépe naložené den předem v rumu. Vymísíme těsto a dáme rozehřát troubu na 170 °C.
Z těsta vytvarujeme 6 malých bochánků a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Mazance pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Tvarohové mini mazance pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 20 - 30 minut. Mazance raději hlídáme a následně špejlí zjistíme propečenost.
Ihned po upečení pomašlujeme mini mazance rozpuštěným máslem s medem a necháme dojít na plechu na lince. Vychladlé mazance chutnají nejlépe s plátky studeného másla a marmeládou.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena