800 g | meruňky | |
2 lžíce | cukr moučka | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
250 g | polotučný tvaroh | |
60 g | třtinový cukr | |
podle chuti | ||
---|---|---|
skořice mletá |
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypekujeme, vložíme do kastrůlku a zasypeme cukrem. Zvolna dusíme asi 10 minut, dokud ovoce nebude zcela měkké. 4 půlky meruněk odložíme stranou na ozdobu, zbývající rozmixujeme na pyré a uložíme do lednice. Smetanu ušleháme do tuha a postupně vmícháme tvaroh, skořici a cukr. Krém opět vyšleháme a necháme asi 2 hodiny v chladu odležet. Mističky nebo poháry naplníme meruňkovým pyré, poklademe smetanovými noky, které tvarujeme pomocí lžíce, ozdobíme půlkou meruňky. Meruňkové pyré se smetanovo-tvarohovými nočky podáváme vychlazené.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena