podle potřeby | ||
---|---|---|
sůl | ||
voda | ||
těsto | ||
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
20 g | máslo | |
1 lžíce | cukr moučka | |
1 kostka | měkký tvaroh | |
50 g | jemná strouhanka | |
40 g | dětská krupička | |
omáčka | ||
smetana | ||
800 g | jahody | |
lime | ||
třtinový cukr | ||
na ozdobu | ||
čerstvá máta |
1. Do mísy vsypeme sypké suroviny (strouhanka, krupička, cukr a sůl) a promícháme. Přidáme rozklepnuté vejce, povolené máslo a tvaroh. Vše důkladně promícháme, až nám vznikne lepivé těsto, které uložíme alespoň na 30 minut do lednice.
2. Jahody omyjeme, odstopkujeme a rozmixujeme. Podle chuti dosladíme jemně mletým třtinovým cukrem. Samozřejmě lze použít i klasický cukr moučka. Slazení záleží i na zralosti jahod. V opačném případě okyselíme limetkovou či citronovou šťávou. Jahodovou omáčku lze také zjemnit smetanou ke šlehání, ale v tomto případě jsme ji vynechali, chuť je tak čistě ovocná.
3. Z vychlazeného těsta tvoříme menší kuličky. Při tvarování si prsty pomoučníme moukou, aby se těsto tolik nelepilo.
4. V hrnci přivedeme vodu k varu, nezapomeneme ji mírně osolit. Do vody vhazujeme po částech knedlíčky a vaříme, až vyplavou na povrch. Doba varu je podle velikosti knedlíčků cca 3 - 5 minut. Uvařené tvarohové knedlíčky scedíme. Připravíme si jahodovou omáčku k servírování.
5. Do hlubokého talíře nalijeme jahodovou omáčku, přidáme teplé tvarohové knedlíčky, ozdobíme mátou, kousky jahod a ihned podáváme.
Sklízíme a zavařujeme jahody: Zkuste jahodové pyré i výbornou marmeládu
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přináším několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Videorecept: Osvěžující jahodová dřeň jen ze tří surovin
Konečně je to tady! Horké počasí, zahrádky poseté jahodami a spousta možností, jak tuto sezónu využít. A protože osvěžení není v létě nikdy dost, vrhneme se na přípravu domácí jahodové dřeně, která potěší nejen děti.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena