1 ks | vejce | |
2 ks | žloutek | |
1 l | mléko | |
50 g | rozinky | |
1 ks | vánočka | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
vlašské ořechy | ||
1 balíček | skořicový cukr | |
1 balíček | nízkotučný tvaroh | |
1 balíček | polotučný tvaroh | |
rumové aroma | ||
na ozdobu | ||
---|---|---|
2 ks | bílek | |
cukr moučka | ||
100 g | lupínky mandlí | |
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy | ||
strouhanka na vysypání |
Vánočku natrháme na kusy a namočíme do mléka, ve kterém jsme rozmíchali celé vejce. Necháme chvíli stát, aby pečivo mléko dostatečně nasálo. Mezitím připravíme náplň, kterou budeme vánočku prokládat. Tvaroh vymícháme se žloutky, vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a citronovou šťávou, můžeme doplnit o rumové aroma. Přimícháme nadrobno nakrájené rozinky. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Mléko z vánočky vymačkáme a poklademe první vrstvu pečiva. Další vrstvou je tvaroh, který ještě posypeme plátky mandlí a skořicí. Dáme další vrstvu pečiva a opět posypeme skořicí a mandlemi, můžeme přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy. Zapékací mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zezlátnutí - asi 45 minut. Asi 5 minut před koncem pečení pokryjeme povrch bílkovým sněhem, který vyšleháme dotuha s trochou moučkového cukru. Opět posypeme plátky mandlí - na ozdobu. Žemlovku s tvarohem podáváme jako sladký hlavní chod, chutná teplá a studená. Podle potřeby během podávání ještě pocukrujeme.
Pečeme vánočku: Jak na to, aby se opravdu podařila?
Po roce opět přichází čas klidu a pohody. Předchází tomu však obvyklý vánoční shon, nákupy, uklízení a samozřejmě nedílnou součástí Vánoc je i pečení. Cukroví je téměř samozřejmostí, ale na takovou vánočku si troufne jen málokdo. Máte také v paměti ty výtečné pletené copy našich babiček? Úplně se rozplývaly na jazyku. Ty dnešní kupované se jim zdaleka nemůžou rovnat. Pojďte tedy do toho letos s námi, zkusíme si ji upéct doma!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena