5 ks | vejce | |
150 g | máslo | |
250 g | cukr krupice | |
350 g | třešně | |
75 g | hladká mouka | |
300 g | cottage | |
200 g | kvalitní čokoláda | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
máslo na vymazání formy | ||
mouka na vysypání |
Do menšího kastrůlku dáme pokrájené máslo, na kousky rozlámanou čokoládu a umístíme jej nad větší hrnec s lehce bublající vodou. V takto připravené vodní lázni necháme čokoládu za občasného míchání rozpustit. Než se čokoláda rozpustí, vypeckujeme třešně. Čokoládovou polevu necháme lehce vychladnout a vmícháme 200 g cukru. Poté po jednom zašleháme vejce a nakonec prosátou hladkou mouku. Cottage rozmixujeme a vyšleháme se zbylými 2 vejci a 50 g cukru. Dortovou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do připravené formy střídavě vrstvíme tmavé a světlé těsto. Koláč poklademe třešněmi a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Poté formu zakryjeme alobalem a dopékáme dalších 15 minut. Upečený třešňový koláč s čokoládou a sýrem cottage necháme vychladnout a můžeme podávat. Pro oživení jej dozdobíme lístky meduňky.
Sklízíme třešně: Na koláč, kompot i zmrzlinu
Stromy se letos konečně začínají červenat drobným peckovitým ovocem. Je čas dozrávání třešní, pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých právě třešně dobře zužitkujeme.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena