300-400 g | jahody | |
900-800 g | třešně | |
1 balíček | želírovací cukr 2:1 | |
podle chuti | ||
---|---|---|
5-7 ks | hřebíček | |
1 ks | skořice celá |
Třešně i jahody omyjeme i se stopkami a necháme je na sítu dobře okapat. Pak jahody zbavíme korunek a nakrájíme je na kousky. Z třešní odstraníme stopky, vypeckujeme je a rozmixujeme. Ovoce smícháme ve větším hrnci s želírovacím cukrem a za občasného míchání uvedeme do varu. Pokud chceme marmeládu pikantnější, rozlomíme do ní jednu celou skořici a přidáme hřebíček. Zmírníme plamen a za občasného míchání marmeládu 5 - 7 minut provaříme. Odstraníme vzniklou světlou pěnu a marmeládu plníme do nahřátých skleniček (třeba od dětské výživy) a ihned zavíčkujeme. Pokud jsme přidali koření, musíme si dát pozor, abychom ho do skleniček nepřidali! Skleničky s marmeládou "zabalíme" do deky a necháme do druhého dne vychladnout. Z uvedeného množství je 7 skleniček třešňovo-jahodové marmelády.
Sklizeň jahod je již v plném proudu, někde již končí, někde se jahody ještě sbírají. Máme pro vás malou inspiraci, co s nimi můžete připravit. Dejte nám vědět, jak se zadařilo.
Videorecept: Osvěžující jahodová dřeň jen ze tří surovin
Konečně je to tady! Horké počasí, zahrádky poseté jahodami a spousta možností, jak tuto sezónu využít. A protože osvěžení není v létě nikdy dost, vrhneme se na přípravu domácí jahodové dřeně, která potěší nejen děti.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena