1 ks | citron | |
1 kg | třešně | |
1 ks | vanilkový lusk | |
300 g | třtinový cukr | |
4 lžičky | pektin | |
podle chuti | ||
---|---|---|
hořká čokoláda |
1. Omyté třešně vypeckujeme a dáme do hrnce s pár lžičkami vody a přivedeme k varu. Ihned pomačkáme mačkadlem na bambory, přidáme polovinu třtinového cukru, mícháme a provaříme cca 2 minuty. Rozmixujeme ponorným mixérem nahrubo či do hladka podle svých preferencí. Přidáme šťávu z citronu, vanilkový lusk a lžící posbíráme pěnu.
2. Nachystáme si do misky 8 vrchovatých kávových lžiček přírodního pektinu a promícháme ve zbytku cukru. V odstavené směsi rozpustíme pár čtverečků vysokoprocentní čokolády (alespoň 70%, ne na vaření). Raději přidáváme postupně a ochutnáme, abychom nedali čokolády mnoho najednou, přebila by chuť třešní.
3. Vrátíme na plotnu, necháme 2 minuty probublat, aby se rozpustil pektin a plníme předem připravené vysterilizované sklenice. Plníme ihned pod spodní okraj závitu, tedy cca 1 cm od okraje. Navlhčenou papírovou utěrkou otřeme důkladně okraje a pak ješte druhou čistou utěrku namočíme do vysokoprocentního alkoholu a otřeme okraje i víčka zevnitř. Zavičkujeme pákou, nasadíme spony a vložíme nejlépe do samozavařovacího hrnce. Ponoříme do poloviny výšky do vody a zavařujeme na 80 stupňů od doby varu 30 minut.
4. Po uplynutí této doby sklenice s marmeládou ihned vyndáme ze zavařovacího hrnce na utěrku rozloženou na lince, aby sklenice nepopraskaly. Vychladlé marmelády skladujeme v chladu a ve tmě. Třešňovou marmeládu s čokoládou podáváme například k ke snídani k vánočce s máslem či jako náplň do palačinek, lívanců a podobně.
Sklízíme třešně: Na koláč, kompot i zmrzlinu
Stromy se letos konečně začínají červenat drobným peckovitým ovocem. Je čas dozrávání třešní, pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých právě třešně dobře zužitkujeme.
Bohatý červen: Dozrávající jahody a třešně v oblíbených receptech
První letní měsíc, červen, je specifický dozráváním prvního ovoce. Konečně se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na oblíbené samosběry a začínáme ovocné plody zavařovat a připravovat domácí marmelády. Období ovocných koláčů a plněných knedlíků právě začalo, oprášíme vám ty nejlepší recepty, které se vyplatí uložit do kuchařky mezi oblíbené.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena