Tento snadný a rychlý recept na tresku po provensálsku, který spojuje kousky tresky s rajčaty, olivami a aromatickými bylinkami se obvykle podává s rýží nebo čerstvým chlebem. Je to skvělá volba pro milovníky mořského jídla a jižanských chutí.
4 stroužky | česnek | |
sůl | ||
petrželka | ||
citronová šťáva | ||
8 ks | rajčata | |
hladká mouka | ||
4 porce | tresky po 150 g | |
mletý bílý pepř | ||
3 lžíce | olivový olej | |
kousek pórku | ||
2 lžičky | bylinky provensálské | |
200 ml | bílé víno | |
100 ml | rybí vývar | |
200 g | černé olivy |
Tresku osolíme, opepříme, obalíme v mouce. Pak ji opečeme na rozehřátém oleji a na chvíli vyjmeme. Do výpeku přidáme máslo, nakrájenou cibuli, pórek, plátky česneku, osmahneme, přidáme nakrájená oloupaná rajčata a provensálské bylinky. Pak rybu vložíme do základu, zakapeme citrónovou šťávou, mírně podlijeme vínem a zvolna dusíme pod pokličkou asi 20 minut; podle potřeby podléváme vývarem. Nakonec přidáme vypeckované olivy překrájené na polovinu a nakrájenou petrželku.tresku podáváme např. s žampiónovou rýží. (zdroj: www.slovart.cz; foto: J.a B. Poláčkovi)
Autor:Tým Vaření.cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena