1 špetka | sůl | |
80 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
3 lžíce | cukr moučka | |
500 g | hladká mouka | |
42 g | čerstvé droždí | |
na potření | ||
---|---|---|
3 lžíce | máslo | |
na obalení | ||
2 balení | vanilkový cukr | |
2 balení | skořicový cukr |
Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, zamícháme s 1 lžící cukru moučka, posypeme lžičkou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, doprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme vzešlý kvásek z droždí, promíchneme, přidáme zbylé 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo (ne horké) a 2 žloutky. Vymísíme v hladké nelepivé těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ušetříme si práci. Poté těsto v míse zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto po hodině zdvojnásobí svůj objem. Přemístíme ho na moukou lehce podsypaný vál. Těsto vyválíme na cca 3–4 mm silný plát, nařežeme na dlouhé pruhy cca 1,5 cm silné. Pruhy těsta namotáváme na předem připravené formy – může to být dřevěný váleček obalený v alobalu, nebo alobalem omotané menší zavařovací sklenice, láhve či plechovky od piva, nebo jako zde katalogy svázané provázkem a obalené vrstvami alobalu. Formy potřeme rozpuštěným máslem a těsto namotáváme jako kremroli, tedy dokola a okraje lehce přes sebe. Konce zastrčíme pod těsto, aby se nerozmotávaly. Namotané trdelníky skládáme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ještě lépe na okraje pekáčku tak, aby se trdelníky nedotýkaly podložky. Na plechu smícháme vanilkové a skořicové cukry a každý trdelník ve směsi oválíme. Skládáme zpátky na pekáč nebo plech tak, aby se vzájemně trdelníky nedotýkaly. Trdelníky necháme ještě 15 minut dokynout, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C. Trdelníky poté pečeme cca 10-15 minut, dozlatova, v polovině času pečení je otočíme. Po upečení sundáme z formy, a ihned servírujeme, nejlépe chutnají ještě teplé. Skvělým tipem je zevnitř potřít trdelníky oblíbenou marmeládou nebo povidly.
Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem
Recept na vynikající tradiční věnečky s odlehčeným krémem. Zamilujete si je!
Jako z cukrárny! Ty nejlepší zákusky, které si upečete doma
Kdo by nemiloval zákusky? Není nic lepšího než si ke kávičce jednou za čas dopřát něco sladkého. Kremrole, větrníky, věnečky, ale i oblíbené punčové řezy, makronky či nepřekonatelný Sacher dort. Vše vás podle ověřených receptů naučíme!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena