2 lžíce | cukr | |
3 stroužky | česnek | |
1 špetka | sůl | |
4 ks | rajčata | |
1 lžíce | smetana | |
1 lžička | jablečný ocet | |
1 špetka | pepř | |
1 lžíce | olivový olej | |
2 lžíce | červené víno | |
1 ks | paprika červená | |
1 ks | paprika žlutá | |
1 svazek | jarní cibulka | |
1 ks | okurka salátová | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
1 svazek | petrželka | |
příloha | ||
4 ks | pečivo |
Ani v létě nemusíme zanevřít na polévky, ale je nejlepší příležitost vyzkoušet je trochu jinak - za studena. Takovou typickou studenou polévkou je oblíbené španělské gazpacho, které zasytí, osvěží a dodá vám notnou dávku vitamínů ze syrové čerstvé zeleniny. Příprava je opravdu jednoduchá a zvládne ji každý. Budeme potřebovat asi čtyři větší, spařená a oloupaná rajčata, salátovou okurku, červenou a žlutou papriku, svazek jarní cibulky, petrželku, česnek, k dochucení pak červené víno, olivový olej, jablečný ocet, trochu cukru, pepř, sůl, může být i špetka chilli. Omytou a na kousky pokrájenou zeleninu a česnek vložíme do mixéru a vše rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme olej, víno, trošku cukru, citronovou šťávu nebo trochu octa a znovu mixujeme. Pokud je směs příliš hustá, můžeme rozředit trochou vody. Takto připravenou směs necháme dobře vychladit. Poté tradiční španělské gazpacho rozdělíme do misek a podáváme ozdobené petrželkou, s kousky salátové okurky, zakápnuté smetanou a přidáme i opečené krutony. Gazpacho můžeme dozdobit kousky černých oliv.
Studené polévky, které v horkých dnech skvěle osvěží
Studené polévky se pro někoho mohou zdát podivností, ale v mnoha zemích jsou v létě velkým hitem. Jsou totiž plné zdravých surovin a plní jednu zásadní funkci, kterou v horkých dnech potřebujeme nejvíce - zaručeně osvěží. Vybrali jsme pro vás 10 rychlých receptů ze zeleniny a netradičně i z ovoce.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena