Příloha i hlavní chod, to je klasický bramborák. Tenhle recept poslouží začátečníkům.
Hodnocení
4.5
/ 5 (339x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
28x
Ingredience
Podle chuti
Slanina
Česnek2-3 stroužky
Sůl
Majoránka
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Olej
Ostatní
Vejce1 ks
Brambory800 g
Hladká mouka 80 g
Postup přípravy
Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle je nastrouháme.
Ihned vmícháme mouku, vejce, oloupaný a prolisovaný česnek. Těsto na bramboráky okořeníme pepřem, solí a majoránkou. Podle chuti můžeme do těsta přisypat i slaninu nakrájenou na kostičky.
Těsto v malých dávkách nalijeme na pánvičku či lívanečník.
Tradiční bramboráky pečeme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova.
Upečené bramboráky dáme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Tradiční bramborák podáváme podle chuti.
Dobrý je samotný nebo jako příloha k masu či masové směsi. Bramborák je skvělý studený i teplý.
Delala jsem je dneska k veceri. Muj Americkej manzel si posmaknul. A pak dodal, ze mu to pripomina lepsi Hashbrowns.
martinteckaurban
Olej x Sádlo
Díky za recept. Jen dodám, že místo oleje smažím na sádle. A česneku jsem dal 4 stroužky (Českého) a majoránky celý sáček. ;)
Monika
Komentář k receptu Tradiční bramborák
Moc dobrej recept! Nenašla jsem doma majoránku tak jsem dala čerstvý tymián ze zahrádky, výborné!
Zelvik
Re:
standardně dělám ze 2 kg brambor i když ¨jsme jen dva - stejně to vydrží maximálně na oběd a večeři :-)
vogeltanz
Komentář k receptu Tradiční bramborák
ahoj,
taky přidám svoji moidifikaci bramboráků. Nedávám slaninu, zato víc česneku(rozetřený se solí!) a hodně majoránky. Nad rámec ingrediencí přidávám nahrubo nakrájenou cibuli (recept mojí babičky). Bramboráky smažím spíš tlustší a větší - rozměr na celou pánev.
A závěrem vysvětlení, proč se bramboráky rozpadají. Tajemství soudržnosti těsta je v obsahu škrobu v bramborách - v nových bramborách je ho málo, je lepší nastrouhané trochu vymačkat, ve starých bramborách je škrobu hodně, zbavovat se vody netřeba. Byť jsem vyrobil spoustu variant bramborákového těsta (s uzeným masem, kysaným zelím, se špekem...), kmín jako přísadu si v nich představit nedovedu, a zkoušet to ani nebudu. Dobrou chuť!