Zbyl vám kousek staršího chleba? Využijte ho k přípravě topinek, které můžete vylepšit masovou pikantní směsí.
Hodnocení
3.3
/ 5 (140x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek1 stroužek
Sůl
Vejce4 ks
Sýr200 g
Olej na smažení
Náplň
Sůl
Solamyl2 lžičky
Cibule2 ks
Chilli koření
Kuřecí maso500 g
Mletý černý pepř
Paprika žlutá1/2 ks
Paprika zelená1/2 ks
Lečo sterilované1 sklenice
Příloha
Chléb4 plátky
Na ozdobu
Zelená petrželka
Okurka sterilovaná
Postup přípravy
Maso a papriky opláchneme, papriky zbavíme jádřinců a obojí nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, rozkrojíme na půlky a nakrájíme na plátky.
Maso zprudka osmažíme na rozpáleném oleji dorůžova, přidáme papriku a cibuli a smažíme společně, dokud cibule nezesklovatí. Zeleninové lečo scedíme, šťávu z leča ale nevyléváme.
Do šťávy z leča zamícháme solamyl a naředíme vodou, abychom získali asi 1/4 litru. Lečo přidáme ke směsi masa, papriky a cibule, přidáme šťávu z leča a mícháme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a přidáme chilli.
Během přípravy směsi si můžeme pomalu připravit topinky. Starší chleba nakrájíme na slabší plátky. Opečeme je v elektrickém topinkovači nebo je s trochou tuku opékáme po obou stranách na pánvi. Opečené chlebové topinky posolíme a potřeme stroužkem česneku.
Na pánev s rozehřátým olejem rozklepneme 4 vajíčka. Vejce opepříme, osolíme a smažíme při nižší teplotě do ztuhnutí bílků a zatuhnutí žloutků. Pokud máme doma lívanečník, smažíme volská oka na vymaštěném lívanečníků, mají hezčí vzhled a tvar.
Sýr nahrubo nastrouháme.
Na upečené topinky rozdělíme masovou směs, posypeme nastrouhaným sýrem a na každou topinku položíme volské oko. Topinky s masovou směsí můžeme ozdobit zeleninou nebo alespoň kyselou okurkou. Chutnají s chlazeným pivem.