Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a pečlivě osolíme.
Česnek oloupeme a ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké plátky. Z feferonky vydlabeme semínka a nasekáme na drobné kousíčky. Petrželku opláchneme, osušíme a nakrájíme nadrobno.
Do vroucí vody vsypeme těstoviny a na mírném ohni vaříme dobu uvedenou na obalu. Špagety vaříme, dokud nejsou al dente.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej, vsypeme česnekové plátky a necháme jen krátce osmahnout. Odstavíme z tepla.
Do rozpáleného oleje přidáme feferonku s petrželkou a necháme rozvonět. Uvařené špagety scedíme.
Do ochuceného oleje vsypeme špagety a důkladně promícháme.
Takto připravené špagety aglio olio e peperoncino ihned rozdělíme na talíře, posypeme lžící najemno nastrouhaného parmazánu a podáváme.
Recept vynikající, vyzkoušel jsem ho, až na ten panenský olivový olej, který je zpracováván za studena a je vhodný pouze pro studenou kuchyni. Oleje vhodné pro tepelnou úpravu jsou rafinované, laicky řečeno, zbavené vody, a měla by u nich být uváděna maximální teplota, do které jsou vhodné pro tepelnou úpravu.