2 lžíce | máslo | |
1 ks | paprika | |
1 ks | cibule | |
1 svazek | ředkvičky | |
2 lžíce | med | |
1 hrst | petrželová nať | |
15 ks | růžičková kapusta | |
150 g | čerstvý sýr | |
150 g | černá čočka | |
1 ks | batát | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
lime | ||
pepř | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
Propláchnutou černou čočku vložíme do hrnce, zalijeme zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vaříme (v průběhu lehce osolíme a zamícháme) cca 20 minut doměkka, zrníčka však zůstanou pevná. Poté slijeme přebytečnou vodu. Mezitím si připravíme zeleninu (výběr zeleniny lze i obměňovat dle sezónnosti). Batát, papriku a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek necháme ve slupce, jen seřízneme vršek. Zeleninu dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, česnek dáme řeznou stranou dolů. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, cca 20 minut. Růžičkám kapusty odřízneme košťál, sejmeme svrchní listy a přepůlíme. Rozehřejeme si pánev, rozpustíme dvě lžíce přepuštěného másla (případně klasické máslo se lžící oleje), naskládáme kapustičky řeznou stranou směrem dolů a ztlumíme plamen zhruba na polovinu. Takto opékáme asi dvě minuty, kontrolujeme, zda je řezná strana již opečena dozlatova. Až je, kapustičky obrátíme na vypouklou stranu, tedy tzv. "na zádíčka". Osolíme, opepříme, pokapeme lžící medu a dílkem limety či citronu. Pánev přikryjeme, odstavíme a necháme dojít. Mezitím si nakrájíme čerstvou petrželku a ředkvičky. Stroužky upečeného česneku vyjmeme ze slupky, rozmačkáme vidličkou, smícháme s čerstvým sýrem (případně zakysanou smetanou či tvarohem), částí nasekané petrželky, osolíme, opepříme, přidáme lžíci medu a zakápneme limetkou. Ve větší misce smícháme scezenou čočku a zeleninu dohromady. Dozdobíme dipem z čerstvého sýra s pečeným česnekem a nasekanou petrželkou a servírujeme.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena