cukr | ||
1 ks | vejce | |
30 g | máslo | |
1 svazek | petrželka | |
2 ks | žloutek | |
125 ml | mléko | |
2 ks | cibule | |
125 ml | smetana | |
0.5 ks | citron | |
4 lžíce | kapary | |
125 ml | bílé víno | |
20 g | hladká mouka | |
1 l | masový vývar | |
500 g | mleté telecí maso | |
1 ks | starší houska | |
2 ks | sardelové filé |
Housku nakrájíme na kousky a namočíme do mléka. Citron omyjeme horkou vodou. Kůru z něj nastrouháme a pak z něj vymačkáme šťávu. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Filátka omyjeme a nasekáme najemno. Petrželku opereme a nasekáme najemno. Housku vymačkáme.
Na pánvi rozpustíme 10 g másla a cibuli na něm zesklovatíme. K mletému masu přidáme citronovou kůru, filátka, petrželku, vejce a vymačkanou housku. Vše pořádně smícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Z masa vytvarujeme malé kuličky.
Vývar přivedeme k varu, kuličky v něm uvaříme. V druhém hrnci rozehřejeme máslo, vmícháme do něj mouku a krátce ji osmahneme. Pak ji zalijeme vínem a 400 ml vývaru z masových kuliček. Pak přimícháme kapary, citronovou šťávu a polovinu smetanu. Omáčku osolíme, opepříme, osladíme a přivedeme k varu. Zbylou smetanu smícháme se žloutky a vmícháme ji do omáčky, kterou už pak dále nemícháme.
Uvařené telecí klopsy vyjmeme z vývaru a servírujeme je přelité kaparovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena