těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
1 lžička | ocet | |
350 g | hladká mouka | |
150 ml | vlažné mléko | |
na potření | ||
máslo | ||
podle potřeby | ||
strouhanka | ||
cukr moučka | ||
skořice mletá | ||
náplň | ||
1.5 kg | jablko | |
podle chuti | ||
rozinky |
Všechny suroviny dáme na vál a propracujeme v hladké těsto. Párkrát s ním bouchneme o vál, aby se vytěsnily vzduchové bubliny. Lépe se potom těsto vyvaluje. Hotové těsto přiklopíme a necháme asi 40 minut odpočinout. Potom těsto rozpůlíme a rukama vytahujeme na vále pokrytým utěrkou. V žádném případě neválíme válečkem! Až je těsto tenké, skoro průsvitné, lehce ho poprášíme strouhankou nebo mletými ořechy, hustě posypeme nastrouhanými jablky, moučkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Pomocí utěrky srolujeme těsto do závinu. Tažený štrúdl podle babičky přendáme na plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme při 180 °C asi 35 - 40 minut. Po upečení znovu potřeme máslem a pocukrujeme. Tažený štrúdl podle babičky nakrájíme a můžeme podávat.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte
Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
Autor:Jana Barcalová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena