Utřeme máslo a cukr do pěny. Zašleháme celé vejce, vanilku a sůl. Potom začneme zapracovávat mouku. Hotové těsto zformujeme do válečku, přetáhneme fólií a dáme na půl hodiny do ledničky. Troubu nastavíme na 200 °C a dáme předehřát.
Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a vyválíme. Opatrně ho přeneseme do vymazaných forem a přitiskneme. Přebývající okraj ořízneme a prsty zahladíme okraje. Vidličkou několikrát propíchneme dno, aby se těsto nenafouklo.
Cukroví pečeme 15 - 20 minut a poté necháme zchladnout. Vychladlé tartaletky potřeme na dně vrstvou višňového džemu.
Na čokoládovou náplň přivedeme k varu šlehačku s cukrem. Ihned stáhneme z plotny a přidáme máslo a čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí. Po chvilce zamícháme mléko a pořádně promícháme, aby se všechno spojilo v hladký krém. Nalijeme čokoládu do tartaletek a necháme aspoň 2 hodiny zatuhnout.
Tartaletky s čokoládovým nugátem a višněmi si vychutnáváme s šálkem kávy nebo čaje.