1 lžička | cukr | |
1 lžička | sůl | |
1 ks | vejce | |
300 ml | voda | |
21 g | droždí | |
100 g | pesto | |
100 ml | olivový olej | |
500 g | hladká mouka | |
150 g | tvrdý sýr |
Nejprve si připravíme rychlý kvásek, tedy do teplé (ne horké) vody rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, lehce promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát na teplém místě. Mezitím si odvážíme do mísy mouku, po krajích osolíme a uprostřed vytvoříme důlek. Do středu vylijeme vzešlý kvásek, od středu začneme míchat a poté přidáme i olivový olej. Těsto pořádně vymísíme, pokud máme k dispozici robot či domácí pekárnu, usnadníme si práci. Vymísené těsto přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Nakynuté těsto minimálně dvakrát zvětší svůj objem. Přichystáme si i vál a váleček. Těsto přemístíme na vál podsypaný moukou a rozdělíme na dvě části. První část vyválíme na velikost cca 20 x 30 cm. Vyválenou první část těsta přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Nožem či rádýlkem vyřízneme tvar trojúhelníku přes většinu plochy plechu. Můžeme si předpřipravit jednoduchou šablonu z papíru. Vzniklý trojúhelník potřeme vrstvou pesta pomocí lžíce či mašlovačky. Celou plochu potřeného těsta zasypeme strouhaným sýrem. Můžeme přidat i jiné oblíbené suroviny, například česnek, koření, olivy či zaměnit pesto za rajčatový základ. Poté vše přiklopíme druhým rozváleným plátem a odřízneme přebytky. Nyní ostrým nožem či rádýlkem prokrojíme po stranách pruhy jako větve stromečku. Každou větev následně zhruba třikrát protočíme, dle délky. Vzniklý stromeček necháme 40 minut kynout a následně potřeme rozšlehaným vejcem se lžičkou vody. Ze zbytku těsta můžeme vykrojit hvězdičky, dozdobit jimi stromeček a zafixovat rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 - 40 minut dozlatova. Upečený vánoční stromeček vyjmeme z trouby a ihned potřeme seshora pestem pomocí mašlovačky a můžeme ihned podávat
Vánoční kapr: Způsoby přípravy, dnešní alternativy a zvyky s ním spojené
Ať už si na něm na Štědrý večer rádi pochutnáte, nebo jej raději nahrazujete řízkem, kapr je v každém případě tradičním symbolem českých Vánoc. Tradice spojená s kapry se nám připomíná už v době podzimních výlovů rybníků, symbol kapra se objevuje na vánočních dekoracích a blahopřáních, na čokoládách i jako ozdoba na stromeček. Přesto jde o relativně novodobou tradici.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena