250 g | plísňový sýr | |
200 ml | smetana 12% | |
3 ks | vejce | |
60 g | máslo | |
2 ks | hruška | |
těsto | ||
---|---|---|
300 g | hladká mouka | |
140 g | máslo | |
1 lžíce | voda | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Začneme přípravou těsta. Z prosáté mouky, na kostičky nakrájeného másla a vody hnětením vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na plát. Plátem těsta vyplníme koláčovou formu tak, aby vznikly asi 1 cm vysoké okraje. Poté těsto ve formě propícháme vidličkou, odložíme do lednice a necháme v chladu asi 20 minut odležet.
Mezitím si připravíme náplň. Oloupané a jadřinců zbavené hrušky nakrájíme na kostky, které na rozpuštěném másle ze všech stran opečeme do zlatohnědé barvy a necháme vychladnout. Sýr niva nastrouháme do mísy nahrubo a prošleháme se smetanou a vejci. Přidáme sůl, pepř a vychladlé hrušky.
Odležený korpus předpečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 10 minut. Poté na něj vlijeme sýrovo-hruškovou náplň a pečeme při stejné teplotě asi 35 až 40 minut dozlatova.
Vychladlý sýrový koláč s hruškou nakrájíme na porce a podáváme jako chuťovku. Výborně chutná s olivami a salátem.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena