Parmazán s čedarem nastrouháme na jemném struhadle. Petrželku opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme.
V míse promícháme mouku, jemně mleté sýry, mletou hořčici, petrželku, sůl, droždí a promícháme. Uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj vlažné mléko, těsto zpracujme elektrickým hnětačem nebo vařečkou, až je hladké.
Velikou mísu vymažeme tukem, těsto propracujeme a necháme asi hodinu a půl kynout, až nabude jednou tolik. Potom ho propracujeme znovu, vytvarujeme kouli nebo šišku a dáme ji na plech, kde těsto necháme ještě tak půl hodiny kynout.
Sýrový chleba s bylinkami potřeme rozšlehaným vejcem, nahoře nařízneme kříž, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pečeme v troubě asi 10 minut na 230 °C, poté teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme dalších 20 minut.
Sýrový chleba s bylinkami podáváme podle chuti. Je dobrý samotný, ale i jako příloha.
Foto: Shutterstock.com